Tips

Diya mantra

Tijdens het branden van een diya reciteren we de volgende mantra:

ॐ श्री लक्ष्मी करो तु कल्याणं आरोग्यं सुख संपदम्।
मम शत्रु विनाशाय दीपज्योतिर नमोऽसतुते॥

ॐ śrī lakṣmī karo tu kalyāṇaṃ ārogyaṃ sukha saṃpadam;
mama śatru vināśāya dīpa-jyotir namo’stute.

(Ik aanbid Lakshmi, Die ons allen voorziet van welzijn en geluk. Vernietig al mijn vijanden. Ik buig tot deze brandende diya die Uw aanwezigheid representeert.)

Prasaad

Omdat op de dag van Divali in het bijzonder Lakshmi en (gedaantes van) Vishnu worden aanbeden, worden op deze dag de lievelingsspijzen van deze Goddelijke gedaantes bereid en geofferd. Meetha bhaat wordt gezien als de lievelingsspijs van Lakshmi en mohanbhog wordt gezien als de favoriete spijs van Vishnu en Zijn avataars (gedaantes).

Recept meetha bhaat

Ingrediënten
200 gram rijst, 1/4 liter water, 1 liter melk, 200 gram suiker

Bereiding
• Was de rijst goed en breng het hierna aan de kook met 250 ml water. Vergeet niet af en toe te roeren, anders koekt het aan.
• Als bijna al het water is opgedroogd, de melk toevoegen. Meng het geheel goed.
• Wanneer de melk begint te koken, de suiker toevoegen. Goed mengen. Vergeet niet tussendoor te roeren, het kan namelijk snel aankoeken.

De meetha bhaat is klaar wanneer de melk bijna helemaal is opgelost en de rijst dus nog door de melk te zien is.

Recept mohanbhog

Mohanbhog kan van bloem worden gemaakt of van griesmeel.

Recept mohanbhog van bloem
Ingrediënten
250 gram bloem, 150 gram suiker, 4-5 eetlepels ghee, 700 ml melk, 1-2 eetlepels blanke rozijnen

Bereiding
• U heeft twee pannen nodig. In één pan brengt u melk, suiker, rozijnen en vanillesuiker gemengd aan de kook totdat de suiker is opgelost. Vergeet niet de roeren, anders ontstaat er een melkvel.
• In de andere pan verhit u de ghee. Dan voegt u de bloem er beetje voor beetje aan toe. Zorg dat het niet klontert, flink roeren en voorkom aanbranden. De bloem moet goed bruin worden gebakken (niet te donker!).
• Dan voegt u de inhoud van de andere pan eraan toe, samen met de rozijnen. Tegelijkertijd moet het mengsel goed worden geroerd. Wanneer u dit niet doen, heeft u grote kans dat het klontert en aankoekt. Het mengsel mag niet klonteren.
• Blijf het geheel draaien totdat het mengsel goed vast is. Hou er wel rekening mee dat het nog ietsje harder wordt wanneer het afkoelt. Zet dus tijdig het vuur uit en laat het geheel afkoelen als het nog net niet hard genoeg is.

Recept mohanbhog van griesmeel

Ingrediënten
500 gram griesmeel, 10 eetlepels ghee, ongeveer 125 gram rozijnen, 400-500 gram suiker, 1 ½ liter melk, twee zakjes vanillesuiker

Bereiding
• Verhit de ghee in een pan en bak hierin de griesmeel lichtbruin. Ondertussen roeren zodat de griesmeel niet aanbrandt.
• Breng in een andere pan de melk, suiker, rozijnen en vanillesuiker gemengd aan de kook totdat de suiker is opgelost. Vergeet niet de roeren, anders ontstaat er een melkvel.
• Dan voegt u de inhoud van de andere pan eraan toe, samen met de rozijnen. Tegelijkertijd moet het mengsel goed worden geroerd. Wanneer u dit niet doen, heeft u grote kans dat het klontert en aankoekt. Het mengsel mag niet klonteren.
• Blijf het geheel draaien totdat het mengsel goed vast is. Hou er wel rekening mee dat het nog ietsje harder wordt wanneer het afkoelt. Zet dus tijdig het vuur uit en laat het geheel afkoelen als het nog net niet hard genoeg is.